Inhoudsopgave
- Wat betekent duurzaam
- Waarom is weinig kleding duurzaam
- Fast fashion
- Verandering van de industrie
- Waar kan jij op letten
Duurzame kleding
Duurzaam slaat op de minimalisatie van de totale negatieve gevolgen voor de natuur. Daarnaast gaat de term ook over een tijdspanne dat iets mee kan gaan. Als we dit betrekken tot kleding, zal een kledingproducent zich extra moeten inspannen om minimale schade te veroorzaken. Ook de langere levensduur van een kledingstuk is bevorderlijk voor de natuur, en komt meestal voort uit kwaliteit. Vaak wordt er onder duurzame kleding ook fair trade kleding verstaan. Hoewel fair trade kleding een andere betekenis heeft, wordt het vaak als onderdeel van het containerbegrip beschouwd. Voor meer informatie over dit onderwerp, lees dit artikel over fair trade kleding.
Te weinig duurzame kleding
De kledingindustrie zorgt voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot en voor 20% van het wereldwijde afvalwater. Alhoewel Nederland een relatief goed georganiseerde controle heeft op de mate van duurzaamheid in de kledingindustrie, valt er nog veel te winnen. Van de bedrijven die aangesloten zijn bij het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, gebruikt 37% duurzame materialen in 2019. In 2018 bedroeg dit percentage slechts 29%. Helaas zijn lang niet alle kledingmerken aangesloten bij dit convenant, en zal het daadwerkelijke percentage een stuk lager liggen. Daarbij zijn de materialen slechts één onderdeel van het gehele plaatje.
De voornaamste reden dat er te weinig aan duurzaamheid wordt gedaan heeft met winstmaximalisatie te maken. Zoals je misschien wel kan begrijpen, vereist de productie van duurzame kleding meer aandacht en kan het ook een kostbaar proces zijn. Deze extra kosten liggen met name in de volgende aspecten:
- De duurzame materialen
- De kleinere productieschaal
- De eerlijke lonen van kledingarbeiders
- De fabrieksprocessen en bijbehorende certificeringen
- De transportmiddelen
Nog niet de overstap gemaakt naar duurzame kleding? Geen zorgen! Wij willen jou graag helpen de eerste stap te zetten. Met onze eerlijke en duurzame basics maak je een positieve impact op mens en milieu! Samen veranderen we de kledingindustrie.
Fast fashion
Fast fashion is meestal goedkope kleding die juist geen lange levensduur heeft. De fast fashion industrie brengt meerdere collecties per seizoen uit en houdt hierbij geen rekening met mens en natuur. De arbeidsomstandigheden zijn vaak zo slecht dat dit hun gezondheid flink beschadigd en de kledingarbeiders verdienen geen leefbaar loon. Ook de leefomgeving is flink de dupe doordat er enorm veel chemicaliën worden gebruikt, fabrieken niet worden gecontroleerd en er per kledingstuk duizenden liters water aan te pas komen. Deze negatieve effecten worden alleen maar versneld door de grote wegwerpcultuur binnen de fast fashion. Waarom ook niet als het kledingstuk van slechte kwaliteit is en maar een paar euro heeft gekost?
De bovengenoemde uitleg samen met de trailer van de documentaire ‘The True Cost’ bieden je hiervoor hopelijk een duidelijk antwoord.
Verandering van de industrie
Gelukkig werken er veel partijen aan een transitie van de fast fashion naar de green fashion. Er zijn steeds meer beginnende ondernemers in de kledingindustrie die een bewuste bedrijfsvoering hanteren. Daarnaast worden grote kledingmerken ook welwillender om gegevens omtrent duurzaamheid openbaar te maken. En dit gaat gepaard met daadwerkelijke groene acties.
De transitie naar een duurzame kledingindustrie kan flink versneld worden door jou. Koop vooral minder kleding en let goed op waar je het aanschaft. Kledingmerken zullen zichzelf zo snel mogelijk gaan aanpassen als de consumentenmarkt dit van de industrie verlangt.
Waar kan jij op letten
Het is nog best lastig om te zien of een kledingstuk duurzaam of slecht geproduceerd is. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om je daar een handje mee te helpen. Er zijn bijvoorbeeld kledingcheckers die informatie geven over kledingmerken op sociaal, ecologisch en economisch niveau. Ook zijn er steeds meer webshops die enkel bewuste kledingmerken selecteren, zodat dit onderzoek al voor je is gedaan.
Check bijvoorbeeld de website van Project Cece. Project Cece is de grootste verzamelwebsite voor duurzame en eerlijke kleding in Europa. Doordat alle duurzame merken gemakkelijk op één plek staan, kun je makkelijker een bewuste kledingkeuze maken. Bij Project Cece kun je kiezen wat jij belangrijk vindt. Zo kun je dus kleding shoppen die bij jouw waardes passen.
Op stricters.com vind je eerlijke en duurzame kleding van de hoogste kwaliteit. Al onze kleding is gemaakt van biologische of gerecyclede stoffen.
Nog niet de overstap gemaakt naar duurzame kleding? Geen zorgen! Wij willen jou graag helpen de eerste stap te zetten. Met onze eerlijke en duurzame basics maak je een positieve impact op mens en milieu! Samen veranderen we de kledingindustrie.