Duurzame campagnes: een stap in de goede richting of marketingtruc?
Onlangs pakte H&M groots uit met hun duurzaamheidscampagne. Op de ruiten van winkels hingen grote posters met slogans zoals “climate crusader” and “eco warrior”. En online worden uitgebreid verhalen verteld van klimaatactivisten.
Verandering? Of een marketingtruc? Duurzaamheid was voor een lange tijd alleen aan een selecte groep mensen besteed. Tegenwoordig lijkt het belang van groen ondernemen door te dringen bij een groter publiek. Ook grote kledingwinkels lijken dit door te hebben. Ook zij springen dus massaal mee op de duurzame trend. Toch roept dat vraagtekens op. Waar fast-fashion ketens zoals H&M, ZARA en MANGO regelmatig in het nieuws komen met hun oneerlijke en vervuilende activiteiten, hebben ze nu opeens wel een duurzame collectie en claimen ze het milieu belangrijk te vinden.
Greenwashing: een likje groen en een snufje eerlijk
Elke stap richting een duurzamer en eerlijk beleid is natuurlijk een stap in de goede richting. Maar dat maakt een winkel niet gelijk een verantwoord merk om te shoppen. Ook het label “duurzaam” kan misleidend zijn. Wanneer bedrijven zich groener voordoen dan ze eigenlijk zijn, wordt de term “greenwashing” gebruikt. Greenwashing slaat op het ‘likje groene verf’ die wordt gegeven aan een bedrijf door het inzetten van duurzame campagnes, zonder daadwerkelijk de gehele bedrijfsvoering te verduurzamen.
De groeiende populariteit van “sustainability” maakt dat de term zich erg goed leent voor marketingcampagnes, wat ook kledingproducenten lijken te beseffen. De ene na de andere fast-fashion keten lanceert een duurzame collectie. Daarmee claimen ze een bewuste keuze te zijn in de normaal zo vervuilende kledingindustrie. Deze “conscious” collecties zijn misschien duurzamer dan normaal. Toch is de kleding nog steeds onderdeel van grote fast-fashionketens die bekend staan om hun niet-duurzame praktijken. Deze ketens zijn gespecialiseerd in het snel produceren van kwalitatief slechte kleding voor trendgevoelige collecties. Deze winkels gebruiken vaak goedkope en synthetische materialen, en de kleding wordt gemaakt onder slechte werkomstandigheden. Kortom, onze kledingindustrie is de mooiste niet en greenwashing is aan de orde van de dag.
Een vervuilende en oneerlijke kledingproductie
Consumenten die een verantwoorde keuze willen maken door kleding te kopen van de duurzame collectie, zullen daarmee nog steeds een bedrijf steunen die bijdraagt aan een vervuilende en oneerlijke kledingproductie. Wanneer je echt een duurzame keuze wilt maken, is het van belang om bij een volledig duurzaam merk te kopen. Eentje die naast het maken van winst ook de natuur en mens meeneemt in haar verdienmodel.
Wanneer je echt een duurzame keuze wilt maken, is het van belang om bij een volledig duurzaam merk te kopen
Om nog maar even over die H&M te beginnen. In een rapport uit het Verenigd Koninkrijk bleek dat ‘s werelds grootste modemerken, zoals H&M, liegen over waar hun kleding van is gemaakt. Het doel is om gezien te worden als duurzamer dan ze in werkelijkheid zijn. Wat blijkt: 96% van de duurzaamheidsclaims van H&M in het VK zijn op een bepaalde manier in strijd met de richtlijnen van de Britse mededingings- en marktautoriteit.
Hoe spot je greenwashing?
Maar hoe kom je er dan achter of een duurzame campagne meer is dan alleen een goede marketingstunt? De volgende tips kun je meenemen bij het winkelen:
Focus niet op de slogans, maar kijk naar de cijfers
Sommige leuzen klinken misschien veelbelovend, maar in werkelijkheid beloven ze weinig. Cijfers zeggen wat dat betreft veel meer. Claimt het merk bijvoorbeeld biologisch katoen te gebruiken? Kijk dan op het label hoeveel van dit katoen eigenlijk is verwerkt in het kledingstuk. Daarbij komt dat de termen en slogans in deze campagnes vaak vrij vaag blijven. “Duurzaam katoen” zegt bijvoorbeeld nog niks over de aard van katoen, waar “GOTS gecertificeerd biologisch katoen” een stuk informatiever is.
Check de keurmerken
De keurmerken zijn een perfecte controle voor de claims een merk maakt. Bekende keurmerken zijn bijvoorbeeld het GOTS certificaat die verifieert of een kledingmerk biologisch katoen gebruikt en eerlijke werkomstandigheden waarborgt. Of denk aan de Fair Wear Foundation die controleert of mensenrechten worden gerespecteerd in kledingfabrieken. Wil je meer weten over de certificaten die belangrijk zijn in de duurzame kledingindustrie, check ons handige overzicht met keurmerken!
Raadpleeg onafhankelijke beoordelingen
Het lastige aan de kledingindustrie is dat het een vrij ondoorzichtige markt is. Claims van kledingmerken zijn moeilijk te controleren als consument. We kunnen bijvoorbeeld moeilijk een kijkje nemen bij de Turkse katoenboer of bij de Indiase kledingfabriek. Gelukkig zijn er verschillende onafhankelijke instanties die de bedrijfsvoering van kledingmerken evalueren en hun bevindingen overzichtelijk maken voor jou en mij. Onze favorieten zijn de kledingcheckers van Good On You en Goede Waar, waar je heel makkelijk en snel kunt zien hoe merken scoren op verschillende vlakken: duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en diervriendelijkheid.
Stricters.com is een volledig eerlijke en duurzame kledingwebshop. Al onze producten zijn GOTS, Fair Wear en OEKO-TEX 100 gecertificeerd.