eerlijk en duurzaam

volledig aanpasbaar naar wens

geleverd in 3 weken

Hoe duurzaam is shoppen in de sale?
De laatste jaren is het steeds duidelijker geworden wat er gebeurt met kleding wat niet verkocht wordt. De overblijfselen worden naar enorme afvalbergen gebracht, waar ze worden verbrand met enorme uitstoten als gevolg.

Waarom? Uiteindelijk is dat voor veel merken het goedkoopst. Het doneren of het vermaken van kleding kost veel mankracht, energie en werk: Oftewel, het kost veel geld zonder direct resultaat. Door de restkleding te verbranden zijn merken een stuk makkelijker van hun oude collecties af. 

Wat kunnen wij hieraan doen? Eerlijk, niet heel veel. De verantwoordelijkheid voor overproductie ligt bij merken, en dus zijn zij de enigen die restkleding kunnen beperken. Maar toch, hoe zit het dan met de uitverkoop? Is dat niet dé manier om kleding te redden van de brandstapel? Kun je op deze manier niet nog steeds duurzaam shoppen bij fast-fashion ketens? Wij zoeken het hieronder voor je uit. 

Wanneer de uitverkoop niet duurzaam is

In deze context is het belangrijk om te weten waarom kledingwinkels eigenlijk uitverkoop houden? En wat bereiken ze ermee? 

De meest voor de hand liggende reden is dat merken de uitverkoop gebruiken om van hun oude collecties af te komen. Met kortingen hopen ze nu wel een eigenaar te vinden voor de kleding. Op deze manier wordt er ruimte gemaakt voor de nieuwe lijn kleding. 

Toch is dit niet het hele verhaal. Veel, veelal grote, kledingmerken houden uitverkoop om te kunnen concurreren met andere winkels. De prijzenstrijd is groot onder fast-fashion ketens, waar de winkel met de laagste prijzen als winnaar uit de bus zal komen.  Zonder uitverkoop, doet een winkelketen “mid-season” dus niet mee! Bij productie calculeren merken dus de uitverkoop in: dit noemen we overproductie. Merken produceren expres meer dan nodig, zodat ze in de uitverkoop mee kunnen concurreren en klanten naar hun winkels lokken. Uitverkoop is op deze manier niet een laatste redmiddel, maar wordt een doel an sich. De kortingen kleding moet op één of andere manier gecompenseerd worden, en dus zullen fast-fashion ketens de productiekosten laag proberen te houden. Dit resulteert in goedkope kleding van synthetische stoffen gemaakt onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden

Dus helaas, de uitverkoop lijkt in het huidige kledingsysteem niet een duurzamere optie te zijn.

Maar wanneer dan wel?

Toch is de uitverkoop niet altijd een slechte keuze en opent het juist veel deuren op het gebied van duurzaamheid! Eerlijke en duurzame kleding kost vaak meer dan een gemiddeld kledingstuk van de ZARA. Dat komt omdat er, in tegenstelling tot veel fast-fashion ketens, een eerlijke prijs wordt betaald voor de arbeid.

Als keerzijde betekent dit ook dat duurzame mode niet voor iedereen bereikbaar is. Budgetten verschillen, en niet iedereen kan het permitteren een trui van 80 euro te kopen, terwijl ze bij de H&M voor 20 te vinden zijn. Korting op duurzame kleding zou dan erg fijn zijn: lang leve de uitverkoop! Veel duurzame merken proberen hun overproductie zo veel mogelijk te beperken (meer productie is meer uitstoot) en dus zul je er niet enorme uitverkopen vinden. Maar vergis je niet, ook duurzame merken moeten soms ruimte maken voor hun nieuwe collectie, en wanneer dat zover is, kun je als echt kortingsjager je duurzame slag slaan. 

En hoe zit het dan met Afound..?

Even terug naar de fast-fashion ketens en uitverkoop: want daar is de laatste jaren een nieuwe ontwikkeling geweest. H&M group lanceerde in 2019 “Afound” in Nederland: een online (en in Utrecht offline) kledingoutlet waar producten worden verkocht die normaliter bestemd waren voor de gevreesde afvalberg. Dit platform zou dé duurzame oplossing moeten zijn voor overproductie. Hoewel de intentie goed van het platform goed is, en op korte termijn misschien ook echt wel werkt, is het probleem in de kledingindustrie op deze manier nog niet opgelost. Op lange termijn zullen merken merken hun overproductie moeten verminderen. Zullen winkels hogere prijzen moeten vragen, zodat ze hun werknemers een eerlijk loon kunnen bieden. En zullen merken over moeten stappen op productietechnieken die een kleiner milieuimpact hebben.  Pas dán zet de kledingindustrie stappen naar een duurzamere toekomst. Tot dat zover is, is shoppen bij Afound misschien een goede oplossing. Maar nog beter? Neem eens een kijkje bij onze prachtige eerlijke en duurzame kleding, of shop tweedehands

At Stricters you can find sustainable clothing of the highest quality.

Spotlight

Want to stay up to date with the latest updates, blogs and sales? Keep an eye on the newsletter!

Related blogs

Dit zijn de 5 meest duurzame stoffen

Fair trade clothing: What is it and why is it not yet obliged?

Please select listing to show.