CO2-uitstoot in de kledingindustrie
Zoals we al eerder hebben benoemd in een artikel over duurzame kleding; meldt de UNEP dat de fashion industrie verantwoordelijk is voor 10% van de totale wereldwijde CO2-uitstoot. Daarbij groeit de kledingindustrie exponentieel, mede doordat het consumptiegebruik van inwoners van opkomende landen groeit en de productiekosten van kleding dalen. Als dit tempo zo door blijft gaan, dan zullen de broeikasgasemissies van de mode-industrie tegen 2030 met meer dan 50% zijn gestegen (Ellen MacArthur Foundation, 2017). De belangrijkste reden van dit hoge percentage CO2-uitstoot is echter niet eens distributie, maar het verven en afwerken van de stoffen. Het energieverbruik van deze verfprocessen is zo hoog, omdat grote hoeveelheden water verwarmt moeten worden. Naast deze processen wordt er elke seconde nog eens een vuilniswagen aan textiel weggegooid en verbrandt, wat eveneens een grote bijdrage levert aan de hoge CO2-uitstoot.
Nog niet de overstap gemaakt naar duurzame kleding? Geen zorgen! Wij willen jou graag helpen de eerste stap te zetten. Met onze eerlijke en duurzame basics maak je een positieve impact op mens en milieu! Samen veranderen we de kledingindustrie.
Waterverbruik in de textielindustrie
Ook meldt UNEP dat de fashion industrie 20% van het wereldwijde afvalwater produceert. Hiermee staat de textielindustrie op de tweede plaats van ’s werelds grootste waterverbruik. Ook hierbij is het verven van textiel de grootste boosdoener. Het vervuilde restwater wordt namelijk gedumpt in lokale rivieren, beken of sloten. Per jaar wordt er een hoeveelheid van 2 miljoen zwembaden aan water gebruikt voor het verven van textiel. Daarnaast heeft de katoenplant, de belangrijkste grondstof van textiel, onwijs veel water nodig. De productie van een simpel katoenen T-shirt heeft zo’n 2700 liter water nodig en een gewone jeans wel 7500 liter!
Vervuiling van de oceaan door kleding
Door het wassen van kleding komen er jaarlijks ongeveer 500.000 ton aan microvezels vrij. Dit staat ongeveer gelijk aan 50 miljard plastic flesjes. Microvezels zijn kleine deeltjes plastic die niet afbreekbaar zijn. Verreweg de grootste boosdoener hiervan is de stof polyester. Deze plastic stof is te vinden in ongeveer 60% van alle kleding en is verantwoordelijk voor 2-3 keer meer CO2-uitstoot dan katoen. De International Union for Conservation of Nature (IUCN) meldt dat 35% van al het microplastic in de oceaan afkomst is door het wassen van synthetische stoffen zoals polyester.
Wil jij weten hoe wij samen al deze cijfers naar beneden kunnen brengen? Lees het het artikel over tips hoe je jouw kledingkast duurzamer kan maken. Ook geïnteresseerd in fair trade kleding? Lees hier waarom dit de norm wordt.
Samen kunnen we deze kledingindustrie veranderen. Maak het verschil door de eerlijke en duurzame basics van Stricters te shoppen.