Wat is Textile Exchange Standards?
Textile Exchange is een internationale organisatie die zich inzet voor een eerlijke, transparante en integere textielindustrie. De organisatie is opgezet in 2002 en heeft sindsdien verschillende protocollen opgezet voor verschillende sectoren in de textielindustrie. De organisatie helpt bedrijven duurzame methoden door te voeren in hun bedrijfsvoering, zodat de textielproductie steeds groener wordt. Hoewel TES vooral focust op de oorsprong en aard van producten, kijken ze ook naar de sociale impact die productie heeft.
De keurmerken van Textile Exchange zijn inmiddels uitgegroeid tot welbekende standaarden in de kledingindustrie: the Organic Content Standard, the Responsible Down Standard, The Responsible Wool Standard, the Recycled Claim Standard en the Global Recycled Standard. Alle bedrijven worden gecontroleerd door een derde onafhankelijke partij, zodat de consument er zeker van kan zijn dat de eisen van Textile Exchange worden gehandhaafd. Hieronder vertellen we iets meer over we de twee certificaten die het vaakst voorkomen op Stricters.com
The Organic Content Standard
De Organic Content Standard (OCS) controleert of het uiteindelijke product uit genoeg biologische materialen bestaat om als ‘biologisch’ bestempeld te worden. Het certificaat wordt dus gebruikt voor kleding van natuurlijke stoffen, zoals katoen, linnen, hennep en wol. Het certificaat heeft regels opgesteld over chemicaliën: zo mogen bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt op de gewassen. Het keurmerk stelt geen eisen voor sociaal ondernemen, en staat dus niet garant voor eerlijke productie.
The Global Recycled Standard
Met de Global Recycled Standard (GRS) kunnen merken inzichtelijk maken welke grondstoffen gerecycled zijn voor hun eindproduct. Het certificaat kijkt niet alleen naar de aard van materialen, maar ook naar de impact op sociaal en milieuvlak. Zo zijn er criteria voor de veiligheid en arbeidsomstandigheden van werknemers. Ook zijn er milieuregels die bijvoorbeeld het lozen van afval reguleren. Het keurmerk moedigt het gebruik van gerecyclede materialen aan, maakt overzichtelijk waar materialen voor worden gebruikt en probeert zo de negatieve effecten van productie te verkleinen.
Waarom zijn deze keurmerken belangrijk?
Om de textielindustrie te verschonen en vergroenen is kennis nodig. Producenten kunnen hun bedrijfsvoering niet aanpassen als ze niet weten hoe ze dat moeten doen. Textile Exchange doet onderzoek naar nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaamheid en helpt bedrijven deze nieuwe methoden te implementeren. Daarnaast bieden de onafhankelijke certificaten inzicht in de vaak ondoorzichtige kledingindustrie, wat consumenten helpt verantwoorde keuzes te maken in hun kledingkeuze.
Voor meer informatie…
Voor meer informatie, neem een kijkje op de officiële site van Textile Exchange.